I do not believe my own eyes!

I do not believe my own eyes!

I do not believe my own eyes!

23 april 2018 – Malakal, Soedan

Deze uitspraak heb ik vaak gehoord in de eerste dagen dat ik terug was.

Alleen op kantoor in Renk was bekend gemaakt dat ik terug zou komen, dus toen ik de kliniek instapte was de verbazing en verwondering groot. Huh, is het echt waar, droom ik niet, ik geloof mijn eigen ogen niet! Ik heb genoeg knuffels gehad voor de rest van het jaar en heb weer een warm welkom gehad in Renk, zowel letterlijk als figuurlijk, want wat is het hier heet, zelfs de locals klagen erover en zeggen ‘ the sun is too hot today’ . De regen komt vast eerder dit jaar, want de temperatuur piekt al enorm, regelmatig tot 44 graden en misschien wel hoger, met een luchtvochtigheid rond de 9 %

 

.

Mijn eerste 2 weken heb ik waargenomen voor mijn collega bij de afdeling verloskunde. Wat is dat enorm uitgebreid, zeker als ik het vergelijk met 2014, nu 4 jaar geleden. Er werkte toen 1 verloskundige met een  assistente in een zeer kleine ruimte, achter een scherm werd onderzoek gedaan en ook de 1e bevalling vond daar toen plaats, waar ik getuige van mocht zijn. ( zie http://zuidsoedan.reislogger.nl/dag-gouden-randje.102470 )

Daarna kwam er extra ruimte in een tent en nu staan er inmiddels 2 gebouwen waar de hele verloskunde in werkzaam is. Een aparte ruimte voor de opnames, een verloskamer met 2 verlosbedden, een onderzoeksruimte, een registratie- en consultatie plek. Tevens een ruimte voor post-natale zorg met 8 bedden. De moeders en baby’s blijven 24 uur bij ons en worden dan ontslagen als alles goed is.

Er werken nu 6 vroedvrouwen en 7 assistent vroedvrouwen en 1 verpleegkundige! De klniek is 24 uur per dag open er is pre-natale zorg en dagelijks worden er nieuwe levens op de wereld geholpen. Per maand rond de 80 bevallingen.

Nu ben ik niet heel erg thuis in de verloskunde, maar leer hier ook weer van en heb me wat meer kunnen verdiepen in de gang van zaken. Er was me gevraagd om een nieuw rapportage systeem te introduceren wat toch altijd veel tijd kost, om het iedereen duidelijk te maken, maar we hebben een goede start gemaakt.

Wat een schatten die vroedvrouwen, leuk om ook eens zo met hun gewerkt te hebben.

Een bevalling, het blijft een wonder en zo bijzonder dat het meestal ook goed gaat. We brachten een keer een moeder even naar huis na ontslag. Het raakte me toen ik haar aankeek en zag dat ze zo trots was op haar kindje en graag naar huis wilde. Thuis aangekomen kwamen er een paar kinderen naar buiten rennen die enorm blij waren hun moeder weer te zien. Maar wat een zwaar leven voor deze vrouwen met zulke beperkte middelen en in deze omstandigheden een gezin groot te brengen. Geen kraamzorg thuis na de bevalling, maar weer aan de slag in het gezin.

En aan de andere kant, wat fijn dat we dit kunnen doen in Renk, goede zorg bieden tijdens de zwangerschap en de bevallingen !

Waarschijnlijk zal ik de komende weken in de nutrition afdeling mee gaan werken, want die is enorm uitgebreid. Later meer daarover.

Het gaat goed met me, het is soms wat onwerkelijk voor mezelf dat ik hier weer ben, het lijkt of ik niet ben weggeweest terwijl er in de afgelopen 9 maanden thuis ook het nodige is gedaan en gebeurd. Bijzonder, maar ook mooi dat ik hier weer even mee kan werken.

Groeten uit Renk en tot een volgende keer.

Mirjam

 

Geef een reactie